Tájékoztató a Lakásszövetkezetek és Társasházak részére a Kormányhivatalok által közös képviselők/társasházkezelők részére az év elején küldött tájékoztatóra és a tárgyban országszerte zajló ellenőrzésekre tekintettel

A kiadott kormányhivatali tájékoztatóban rögzítésre kerül, hogy ellenőrzik és szankcionálják a rezsicsökkentési tájékoztató Lakásszövetkezeti (Lsztv.), illetve a társasházi törvényben (Tht.) meghatározottak szerinti kihelyezésének az elmulasztását.

Szövetségünk arról is tudomást szerezett, hogy az elmúlt napokban, hogy az ország sok pontján sor is került a lakásszövetkezeteknél, társasházaknál a tájékoztatók, kihelyezésének és tartalmának ellenőrzésére. Tekintettel arra, hogy a kihelyezés elmulasztás jelentős összegű birságkockázattal jár, és a bírság összege nem hárítható át az adott társasházra vagy lakásszövetkezetre, hanem azt az ügyvezető elnök, igazgatóság tagjai, illetőleg az intéző bizottság tagjai közösen, valamint a közös képviselő viselik.

Ennek alapján kérjük tagjainkat, hogy vegyék komolyan az Lsztv 24/B. §-ában, illetve a Thtv. 43/A. §-ában (kógens jogszabályban kötelező erejű rendelkezésként meghatározott) rezsicsökkentési hirdetmény elkészítési és kihelyezési kötelezettséget és a várható további ellenőrzésekre is tekintettel teljesítsék azt a szankciók, bírság elkerülése érdekében. Hangsúlyozzuk, hogy a jelzett törvényi rendelkezések alapján mindenképpen kötelező a rezsicsökkentési havi tájékoztatásának kihelyezése, a lakosság folyamatos tájékoztatása a kormányzati intézkedések hatásáról, az energia költségek lakossági megtakarításának transzparens bemutatása a hirdetmény kihelyezésével. A Kormányhivatal részéről eljáró fogyasztóvédelmi főosztálynak mulasztás esetén azt szankcionálnia kell, jogszabályi kimentési lehetőség nem áll rendelkezésre.

Szabó László

elnök

LOSZ

2021.02.23.