A szellőzőkön is terjedhet a korona vírus, de van megoldás a megakadályozásra.

Egyre több szakanyag ad arról számot, hogy a mindannyiunkat sújtó új korona vírus terjedése bizonyítottan az eddigiektől eltérő módon is terjed.
A nemzetközi híradások nemrég arról számoltak be, hogy a Japán partjainál kikötött Diamond Princess luxushajó utasai, annak ellenére is megfertőződtek, hogy a hajón szigorú kabin elhagyási zárlatot vezettek be. A vizsgálatok azóta beigazolták, hogy az új COVID -19 vírus heteken keresztül megőrzi fertőzőképességét a legkülönbözőbb felületeke, és terjedése az eddigi nem megszokott módon a szellőző vezetékeken keresztül is megtörténhet.
Ehhez az esethez hasonló egészségügyi jelentések már számos más területről, lakóházakból és főleg emeletes panel, vagy blokk technológiával készült nagy létszámú lakóközösségek épületeiből is ismertté váltak. A korona vírus lakóépületek szellőzővezetékein keresztül történő terjedéséről a kínai hatóságok is számot adtak az igazolt tapasztalatuk alapján. Ez a terjedési útvonal is minden bizonnyal hozzájárult a nyugdíjas ellátó intézményekben tapasztalt nagyarányú koncentrált fertőzések kialakulásához is. Az egészségügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ez az eddig ismeretlen vírus, a korábbiaktól sokkal reagensebb, fertőzőbb tulajdonságokat mutat. A vírus nem csak közvetlen kontaktus teremtésével terjed, hanem eszközökön, sőt a levegőben is hosszú ideig megőrzi fertőzőképességét.
Ennek okán igen nagy kockázatot jelentenek a hazai lakosság részére a közösségi lakóházak sűrűn lakott épületeinek szellőző csatornái, szellőző vezetékei. Ide könnyű szerrel bejut a légárammal a vírus, majd a bejutás helyétől akár sokkal távolabb, más szellőző nyíláson át más lakóegységekben is „elvándorol” a levegőben lebegő por és egyéb részecskékre tapadva. Gondoljon csak bele. Az utcán, nyílt területeken 1,5-2 máter távolság betartását javasolják a szakemberek. A lakóépületekben a szellőző nyílások egymás alatt és felett 2 méter távolságban találhatóak, ahol állandó aktív légmozgással közvetlen kapcsolatban vannak a lakók egymással. Elég csak egy (akár tudott, vagy nem tudott) fertőzött személy és máris olyan gócpont alakulhat ki, melyről a lakók nem tudnak. De védekezni sem tudnak ellene. Ez a veszélyforrás független az elszívással, vagy a nélkül létesült szellőző vezetékektől, mert még az elszívással működő rendszerekben is alakul ki időszakosan visszafelé áramlás, és máris ott a vírus.
DE AKKOR MI A MEGOLDÁS? Hogyan csökkenthetjük a tömeges fertőzések veszélyét?
A híradásokban naponta látjuk, hogy a fertőzések lassítására megelőzésére, világviszonylatban fertőtlenítik az utcákat, köztereket és közösség által használt területeket. Amire eddig kevesen gondoltak, hogy azok az emberek, akik hordozzák a fertőzést, de nem mutatnak tüneteket, vagy akár már megfertőződtek és házi karantén alá kényszerültek, azok a lakóközösségekben a szellőző rendszereken szellőző csatornákon keresztül közvetlen kapcsolatban vannak más embertársaikkal!
A megoldás, a szellőző vezetékek szakszerű fertőtlenítése, a vírus egyik legrejtettebb, de terjedésének leginkább hatékony útvonalának megakadályozása. A szellőző csatornák, vezetékek fertőtlenítése emberéleteket, közösségeket menthet meg az elhúzódó járványügyi kataklizmától. Ennek megakadályozása érdekében a lakók egyedül nem tudnak intézkedni és nem tudnak védekezni. A szakszerű fertőtlenítés elmaradása esetén, a lépcsőházak „látszólagos” fertőtlenítése, felmosása, korlátok letörlése szinte mit sem ér.
A fertőzések ilyen módon történő terjedésének megakadályozása szempontjából az egyik alapvető feladata és felelőssége azokon a lakásszövetkezeti és társasházi vezetőknek, elnököknek és képviselőnek van, akik fokozott gondossággal kötelesek eljárni az egészségügyi veszélyhelyzet idején.
Ők azok, akik érdemben tehetnek a lakóházakban történő fertőzések megakadályozása, terjedése ellenében akkor, ha megteszik azokat a lépéseket is, melyek szakmailag indokoltak, sőt elengedhetetlenül szükségesek, de talán kevésbé kirakatszerűen látványosak.
A LOSZ, mint a legnagyobb hazai lakáságazati szakmai szövetség, most a szakmai szervezethez tagként csatlakozott partnerei számára, jelentős kedvezménnyel teszi elérhetővé, szakmai partnere a Paner Kft. segítségével az épületek légtechnikai területeinek fertőtlenítését. Természetesen kötelezővé nem tehetjük, de szakmailag mindenképpen ajánljuk, hogy lakóközösségi vezetőként Ön is fertőtleníttesse le a kezelésében álló épületek szellőző vezetékeit, csatornáit. A vírus ilyetén módon történő közvetlen terjedésének csak a felelős döntéshozó szabhat határt.
Szakmai ajánlásunk mellé csatoljuk a Paner Kft. szakmai anyagát és ajánlatát, melynek igénybevételéhez most a LOSZ partnerségen keresztül (tagoknak) most akár 50% kedvezményt ad a kivitelező a szolgáltatás árából! Egyedi megállapodáshoz szükséges a telefonos, e-mailes kapcsolat felvétel.
Az indokolt lehetőséget és ajánlást az egészségügyi vészhelyzet során megvalósítandó preventív intézkedés javaslatát ezúton tesszük közzé azzal, hogy ennek megvalósítása, megrendelése és kiviteleztetése a lakóközösségek vezetőinek felelősségi körébe tartozik. Legyen Ön is részese annak, hogy a központi felhívásban oly sokszor elhangzó mondat alapján, a MARADJ OTTHON” felhívást betartók, otthonukban biztonságban tölthessék a kényszerű bezártságot.

Biankó szellőzőfertőtlenítés árajánlat Lakszövetségek részére

A strang fertőtlenítés folyamata

Tisztelt_lakokozosseg_bianko_level

Mida_ACTISEPT_MSDS_HU_biztonsági_adatlap

PHAGO’SURF_ND_MSDS_HU_biztonsági_adatlap

REACH2_CON_DES_fertőtlenítő_tisztitószer_koncentrátum

Szabó László s. k.
LOSZ elnök