Erről a címről sokaknak a néhány nappal ezelőtt útjára indított új pályázati rendszer jut az eszébe, melyben fűtési költségmegosztóra és radiátor cserére lehet pályázni.

De a pályázat kapcsán valóban elgondolkodunk azon, hogy az otthonaink melegét, és ezen keresztül komfortját hogyan tudjuk hatékonyan biztosítani úgy, hogy kevés befektetéssel, jelentős fűtés megtakarítást érhessünk el? A most útjára indított pályázati rendszer igénybevételével a vissza nem térítendő támogatás mértéke az elszámolható költségek 10 és 50 százaléka között lehet, lakásonként maximum 350 ezer, pályázatonként maximum 75 millió forint értékben. A pályázat során felhasználható keretösszeg 2 milliárd forint.

A Kormány által preferált pályázati rendszer által elérhető megtakarítás az energia felhasználás terén, nemcsak megközelíti, hanem meg is haladhatja a nyílászárók és a hőszigetelés által elérhető megtakarítás mértékét. A jelenlegi eszközök cseréjével és felszerelésével elérhető költség takarékosságra, ugyanakkor sokkal kevesebb összeget kell áldoznia annak az előrelátó lakásszövetkezeti, vagy társasházi közösségnek, mint tették azt a hőszigetelő rendszerek és nyílászárók cseréjekor.

Ezzel igazán költséghatékony beruházás valósulhat meg, amely a kormányzat szándékát és eredményét igazán közel viszi a lakossághoz.

A Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége úgy értékeli a jelenlegi pályázat által elérhető eredményt és szándékot, hogy az az utóbbi időszak leg eredményesebb támogatási rendszerévé válhat abban az esetben, ha a lakosság valóban él a támogatás teljes vertikumával, vagyis a 40-50 éves radiátorokat is kicseréli a támogatás felhasználásával.

ITT AZ IDEJE A VALÓDI LAKOSSÁGI REZSI CSÖKKENTÉSNEK

A most elérhetővé vált pályázat segítségével, minden lakos közvetlen módon tehet azért, hogy a jövőben lényegesen kevesebbet költsön lakása fűtésére. A pályázat hatékony felhasználásának letéteményesei és felelősei a közös képviselők és lakásszövetkezeti elnökök, akik most sokat és hasznosat tehetnek lakóik közös költségének csökkentése érdekében. A fűtés szabályozók felhelyezése mellett a radiátorok cseréjével nemcsak az elérhető támogatás hatékony kihasználására nyílik lehetőség, de felelős döntéssel a fűtésrendszer aktív tagjának, vagyis a radiátorok cseréjével igazán személyre szabott lakossági rezsi csökkentés érhető el.

50% PÁLYÁZATI + 10 % VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁS RADIÁTOR CSERÉRE?

IGEN! EZ LEHETSÉGES.

A LOSZ nemcsak szakmailag támogatja és egyetért az otthon melege pályázati rendszer kiírásával, hanem egy lépéssel még meg is toldja a vissza nem térítendő támogatás mértékét. Az otthon melegének igazi meglepetése, hogy az állami pályázat maximum 50% vissza nem térítendő támogatásán felül a LOSZ az Otthonunk Alapítványán keresztül minden további 10% vissza nem térítendő támogatást, nyújt a radiátorok összegére minden olyan felhasználónak, pályázónak, aki a radiátorok cseréjét is elvégezteti a pályázat keretén belül. A LOSZ által elnyerhető támogatás a radiátorok cseréjére fókuszálva igazán jelentős költség megtakarítást eredményez, hiszen az állami támogatás mellett, közvetlen eszköz beszerzésre elnyerhető vissza nem térítendő támogatás is jelentős.

A LOSZ Alapítvány által nyújtott támogatás az otthon melege pályázati kérelem mellett történő, önálló pályázat beadásával lehetséges.

Az otthon melege radiátor csere pályázati kiírás az az nfsi.hu weboldalon és a losz.hu oldalon elérhetők el.

Az ehhez kapcsolódó LOSZ OTTHONUNK radiátor csere vissza nem térítendő pályázati kiírás a www.losz.hu oldalon érhető el.

A pályázaton való, a radiátorok cseréjét is magában foglaló komplex részvétel minden lakónak és az őket képviselő lakóközösségi vezetőknek az alapvető érdeke. A kormányzat jelentős és igazán fontos lépést tett a pályázat kapcsán minden egyes olyan lakótársunk felé, akik panel technológiával épült lakásokban élnek.

Az otthon melege és a LOSZ alapítvány által kiírt pályázatokon való részvétellel a radiátorok cseréjével 60 % vissza nem térítendő támogatás érhető el, ami az utóbbi évek legjelentősebb támogatási intenzitásának tekinthető.

RAJTUNK A SOR

Az Otthon Melege pályázati program és a LOSZ Alapítványának együttes támogatásával olyan intenzitású támogatás érhető el, melyet egyetlen józanul és a közösség érdekében felelősen gondolkodó közösségi vezető sem hagyhat figyelmen kívül.

A most elérhető pályázati rendszer esetében nem az a kérdés, hogy kinek a tulajdonában vannak az adott házban a radiátorok, hanem az, hogy a szakmailag felkészült közös képviselő, vagy szövetkezeti elnök, eddig el nem képzelhető mértékű támogatáshoz juttathatja lakóit, a fűtés rendszer korszerűsítésével összefüggésben.

Összegezve elmondható, hogy most rajtunk a sor! Ragadjuk meg a lehetőséget és éljünk a pályázat és a LOSZ támogatás által elérhető, 60 %-os vissza nem térítendő támogatás igénybevételével, hiszen a pályázható keretösszeg betöltését követően, egyhamar ilyen intenzitású közvetlen támogatás nem várható.

További felmerülő kérdés esetén leveleiket Szabó László elnök részére a losz@losz.hu e-mail címre megküldeni szíveskedjenek.

Kép forrása: pixabay.com