PÉLDAÉRTÉKŰ EGYEDÜLI KEZDEMÉNYEZÉS TÁRSASHÁZI ÖSSZEFOGÁS

Híradásaink közt nemigen szoktunk helyt adni egyéni programoknak, rendezvényeknek, főleg annak okán, hogy ezek száma az elmúlt időkben lényegesen lecsökkentek.
Most viszont egy olyan egyedi és példaértékű rendezvényről aduk hírt, melyet a budapesti AROSA társasház lakóközösségének szervezett meg a Kárász Róbert az ismert televíziós műsorvezető, a lakók láthatóan és hallhatóan nagy örömére.
A Szent Iván éjszakájának előestéjén a társasház kertjében igazi örömzenére került sor, a Kollár vonósnégyes által szolgáltatott „komolyzenei szabadtéri koncerten, ahol ismert zeneművek csendültek fel könnyed felüdülést adva. A varázslatos rendezvényt remélhetőleg hagyományteremtő utóéletet fog kiváltani, reményeink szerint nem csak ebben a kiváló közösségben, ahol a jelenlévők részére külön ajándék volt az egymás felé megnyilvánuló barátság és jó lakóközösség szinte kézzel tapintható közege.
A rendezvény időpontjának kiválasztása, már önmagában is telitalálat, mivel Szent Iván éjszakájának, más néven nyárközép éjszakájának a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezik Magyarországon. A történészek ezt a napot ugyan az egyik legpogányabb ünnepnek tartják, de ma Keresztelő János egyházi napjához és Szent Iván (tehát Keresztelő János) névnapjához kötődik. Szent Iván éjszakáját a nyári napfordulótól 3 nap választja el, mivel az június 21-re esik az északi féltekén.
Ezt a napot nyárközépnek is nevezik, országonként más-más nevet adtak neki attól függően, hogy a nyárközéphez vagy Szent János napjához kötötték
Mivel ekkor van az év legrövidebb éjszakája és az emberek számára a fény és a sötétség váltakozása mágikus eredettel bírt mindig is, így az örömzenei koncert igazi fényt hozott a résztvevők szívébe, lelkébe. A sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelenteti, ezért ezen a napon a szokások szerint az emberek nagy tüzeket szoktak rakni, hogy elűzzék a sötétséget; és persze ekkor kezdődik a csillagászati nyár is.
Nos, ez a magán rendezvény, a zenét, mint az egyik legkiválóbb közvetítő eszközt hívta segítségül ahhoz, hogy a szervező Kárász Róbert célja szerint a mosolyt, melyre manapság sokkal nagyobb szükség van, mint valaha embertársaink közt, a legfogékonyabb módon tudja eljuttatni a művészek csodálatos interpretálásával lakótársainak.
Gratulálunk mind a szervezőnek, mind a lakóközösségnek ehhez a feledhetetlen élményhez és láthatóan példa értékű összefogáshoz. Bízunk benne, hogy a jó példa követendőkre és partnerekre talál és a jövőben több, hasonló folytatásról is hírt tudunk adni, e helyütt is.

Szabó László
elnök
LOSZ