Kormányzat egyeztetés előtti javaslattétel!

Jelen tájékoztatásunk végén szereplő felhívásunk alapján a LOSZ várja véleményüket, javaslatukat a nem vagy nem kellően, vagy jelen közlöny rendelkezéseiben hiányosan szabályozott kérdések tekintetében.

Mint ismeretes a kormány július 13-án bejelentette, hogy hozzányúl a rezsicsökkentés 2013 óta fennálló rendszeréhez. A múlt heti Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő mellett Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos is az újságírók rendelkezésére állt.

Gulyás Gergely már az elején leszögezte, hogy egész Európában rendkívül nehéz az energiahelyzet, és Magyarországon is eljött az a pillanat, amikor a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett. Drasztikusan emelkednek az energiaárak, és valószínűleg nem lesz elég gáz az őszi és téli fűtési szezonban. Ezért a kormány egy hét pontból álló intézkedéscsomagot fogadott el, amely augusztusban lép életbe. Ennek részei a következők:

 1. Magyarország másfél milliárd köbméterről kétmilliárd köbméterre növeli a hazai gázkitermelését.
 2. Felhatalmazták Szijjártó Pétert, hogy további gázkészleteket szerezzen be.
 3. Kiviteli tilalmat rendelnek el az energiahordozókra és a tűzifára.
 4. Év végéig jelentősen fokozzák a hazai lignitkitermelést.
 5. A Mátrai Erőmű blokkjait minél hamarabb újraindítják.
 6. A Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását kezdeményezik.
 7. Végezetül a legfontosabb, hogy aki az átlag felett fogyaszt, azt arra kérik, hogy mérsékelje a fogyasztást vagy fizesse meg a piaci árat.

Így augusztustól a csökkentett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki többet fogyaszt, a többletet piaci áron fizeti. Az átlagos havi fogyasztás Magyarországon villamos energiánál 210 kilowattóra/hó,

földgáznál 144 köbméter/hó.

A bejelentést követően napokig csak találgatni lehetett, pontosan hogyan fog megváltozni az eddigi védett ár.

A mai nap fontos részletek derültek ki a rezsicsökkentésről

Augusztus 1-től új időszámítás kezdődik.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében az alábbi árakat kell fizetni a villamos energiáért:

 • 2523 kWh/év fogyasztásig 36 forint marad az ár, ez a rezsicsökkentett kedvezményes ár.
 • Az e feletti fogyasztásnál 70,1 forint/kWh. A valós piaci ár egyébként 268 forint lenne, de a lakosság nem ezt a valós piaci árat fizeti, hanem a 70,1 forintot.
 • Az éjszakai áram 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forint a nem kedvezményes ár.
 • A H tarifa korlátlanul fennáll 36 forinton.

Földgáz esetén pedig:

 • 1729 köbméteres éves fogyasztásig, vagyis 144 köbméter/hó fogyasztásig marad szintén a kedvezményes tarifa: 102 forint köbméterenként.
 • E fölött 747 forint/köbméter lesz az új lakossági ár. A valós versenypiaci ár 1020 forint lenne, de a lakosság nem ezt fizeti.
 • Megmarad a nagycsaládos kedvezmény, amely 300 ezer nagycsaládost érint: három gyereknél 600 köbméterrel emelkedik, négygyerekeseknél 900 köbméterrel, öt gyereknél még további 300 köbméterrel a fogyasztási limit, és így tovább.

Németh Szilárd elmondta, hogy a „rezsicsökkentés egyedülálló intézmény” Európában.

Az erdélyi Tusnádfürdőn tartott sajtótájékoztatóján Németh Szilárd arról beszélt csütörtökön, hogy a rezsicsökkentés egész Európában egyedülálló intézmény, amely a magyar családokat védi az energiaválságtól, és a jövőben is fennmarad.

Mint elmondta, „Marad a gázfogyasztásnál a nagycsaládos kedvezmény, és egy új kedvezményt is bevezetnek az egy gázmérővel rendelkező társasházak számára”

A lakosság számára még az átlagos fogyasztás felett is olyan árakat állapítottak meg az áram- és gázfogyasztásnál, amelyek a valós piaci árnál alacsonyabbak – ezt mondta Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtökön az erdélyi Tusnádfürdőn.

Azt mondta: meghatároztak egy limitet, ameddig a gázt és a villanyt mindenki rezsicsökkentett áron kapja. Ez a limit a földgáz tekintetében 1729 köbméter/év, vagyis 144 köbméter/hónap, a villamos energiánál pedig 2523 kilowattóra évenként (kWh), ami 210 kWh havonkénti fogyasztásnak felel meg.

Hozzátette azt is, hogy  a kedvezményes határig 23,1 forint lesz az éjszakai áram a háztartások számára, e fölötti fogyasztásnál pedig 62,9 forint.

Gázfogyasztás: Három gyermek után jár a kedvezmény

Ami a gázfogyasztást illeti, ott a kedvezményes tarifa az 1729 köbméter/év fogyasztásnál 102 forint köbméterenként, fölötte 747 forint, a valós piaci ár pedig 1020 forint.

A KORMÁNYBIZTOS EZENKÍVÜL ARRÓL IS BESZÉLT, HOGY MEGMARAD A GÁZFOGYASZTÁSNÁL A NAGYCSALÁDOSOK KEDVEZMÉNYE.

Ezáltal egy háromgyermekes családnál az 1729 köbméteres határ megemelkedik még 600 köbméterrel, a felett pedig minden egyes további gyermeknél 300 köbméterrel nő.  A hőszivattyúval rendelkező háztartásokról a rendelet nem szól, azoknál ugyanis az eredetileg meghatározott, korlátlan fogyasztásig fennáll a hőszivattyú működtetésének tarifája, így ott a kedvezményes, 36 forintos ár lesz érvényben.  

Németh Szilárd ezzel kapcsolatban azt is elmondta, hogy a hivatalos adatok szerint Magyarországon 300 ezer nagycsaládos él, de eddig ezt a kedvezményt mindössze 26 ezren vették igénybe.

A kormánybiztos ezért azt javasolta, hogy minden nagycsaládos éljen a kedvezménnyel.

A társasházaknál, lakásszövetkezeteknél jön egy újítás, ha nyilatkoznak a szolgáltatónál! 

Ezen kívül beszélt arról is, hogy egy új kedvezményt is bevezetnek az egy gázmérővel rendelkező társasházak számára. A társasházak esetében ugyanis azt tapasztalták, hogy nagy problémát jelenthet, ha több albetét van, de csak egy gázmérő.

Ebben az esetben, ha nyilatkozik a társasház a szolgáltatónál, akkor a kedvezmény például egy 60 albetétes háznál a hatvanszorosára nő, mert „minden magyar háztartást megillet ez a kedvezmény” – ismertette Németh Szilárd.

SOK MÉG A KÉRDŐJEL! FINOMHANGOLÁS, VAGY PÓTLÓLAGOS INTÉZKEDÉSEK.
A megjelent rendeletet megelőzően a LOSZ már június végén egyeztetést kezdeményezett a kormányzattal, aminek lépéseként előre láthatólag 2022. július 28.-án csütörtökön kerül sor személyes egyeztetésre Német Szilárd kormánybiztos és a LOSZ elnöke, Szabó László között.
Annak érdekében, hogy minél több olyan nem, vagy rosszul szabályozott kérdés megnyugtató rendezésére kerülhessen sor, kérjük, hogy a jelen energia költség szabályozással kapcsolatban felmerülő kérdéseket, javaslatokat legkésőbb 2022. július 26. 14. óráig juttassa el a losz@losz.hu e mail címre. Ennek alapján mind szélesebb körből érkező probléma felvetésére és ezek megoldásának javaslatára is sor kerülhet, ami reményeink szerint jelents mértékben oldhatja a lakásszövetkezetekre, társasházakra és üdülőszövetkezetekre rakódó terhek egyes részleteinek, ma még nem szabályozott kérdéseit.

Szabó László
elnök
LOSZ